Никола Вапцаров – поет, който няма нужда от представяне! Поетът

...
 
Никола Вапцаров – поет, който няма нужда от представяне! Поетът
Коментари Харесай

Можете ли да познаете на кого е това стихотворение? Прочетете го цялото, има вероятност да ви се насълзят очите

 Можете ли да познаете на кого е това стихотворение? Прочетете го цялото, има възможност да ви се насълзят очите

 

Никола Вапцаров – стихотворец, който няма потребност от показване! Поетът е роден на 7 декември 1909 година в град Банско. Още от юношеските години той попада под въздействието на съветския белогвардейски бежанец Борис Майлер, който населява къщата на татко му Йонко Вапцаров. По-късно се оказва, че руснака е болшевишки сътрудници и през 1923 година се завръща още веднъж в тогавашната Съюз на съветските социалистически републики. Борис Майлер бил вкаран в България за да сътвори и осъществя план за ляво Вътрешна македонска революционна организация.

Вапцаров се въздейства от неговата комунистическа религия, което се вижда от записките на неговата фамилия, издадени след 9 септември 1944. Къщата на Вапцаров е посещавана от Цар Фердинанд, Цар Борис Втори, Пейо Яворов и Елисавета Багряна. Редица актьори и художници също са чести посетители на Вапцарови. Никола приключва гимназия в Разлог, а по-късно и морското машинно учебно заведение във Варна. След като го приключва, той е създаден в сан – офицерски претендент и получава диплом за машинен механик. След 1940 година левият по убеждения стихотворец стартира да се занимава с пропуща активност. Арестуван е редица пъти, след което е пускан под гаранция, поради компромати.

Все отново съумяват да го оневинят. След продължителни агентурни дейности полицията арестува над 750 комунисти и безпартийни незаконни. Вследствие на това поетът е наказан на гибел на 23 юли 1942 година. Не съумява да го избави даже Борис Трети и по този начин поетът е разстрелян. Той ни оставя ужасно творчество, което е незабравимо и до момента. Неговите стихотворения са прелестни, без значение от предишното на поета.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР